Τα νέα μας

26.02.2018

Νηστεία και Μεσογειακή διατροφή

Νηστεία

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής κατά την οποία αποφεύγουμε σκοπίμως την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης και γαλακτοκομικών προϊόντων. Δεδομένου του πλήθους των τροφών που αποκλείουμε από τη διατροφή μας ένας ασφαλής τρόπος για να διατηρήσουμε σε υγιή επίπεδα τον οργανισμό μας είναι ο συνδυασμός της νηστείας με τη μεσογειακή διατροφή, καταναλώνοντας εγχώρια προϊόντα εξαιρετικά πλούσια σε διατροφική αξία.

Για τη σωστή πρόσληψη σιδήρου μπορούμε να καταναλώσουμε σπανάκι, κολοκυθόσπορο, σουσάμι, φακές, πράσινες ελιές. Η βιταμίνη C μπορεί να προσληφθεί από τροφές όπως το ακτινίδιο, τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, κλπ), αλλά και από την πράσινη πιπεριά.

Πλούσια σε βιταμίνη του συμπλέγματος Β είναι το σουσάμι, αλλά και το παράγωγό του ταχίνι, το σπανάκι και τα λαχανικά με βαθύ πράσινο χρώμα όπως το μαρούλι, και το μπρόκολο. Για το ασβέστιο οι διατροφολόγοι συστήνουν την κατανάλωση ξηρών καρπών, χαλβά, γάλακτος από σόγια. Για τη βιταμίνη Β12 καλή πηγή πρόσληψης αποτελούν τα θαλασσινά τα οποία μπορούμε να καταναλώνουμε με μέτρο, ώστε να μην υπερβαίνουμε τις 2 φορές εβδομαδιαίως.

Ομάδες του πληθυσμού οι οποίες πάσχουν από αναιμία ή χαμηλό αιματοκρίτη θα πρέπει να μην ακολουθούν τη νηστεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μπορεί να οδηγηθούν σε λιποθυμικά επεισόδια. Επίσης τα παιδιά δε θα πρέπει να νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ναι μεν η νηστεία είναι ωφέλιμη σε γενικά πλαίσια για τον ανθρώπινο οργανισμό, αποκλείει όμως τροφές αναγκαίες για την ανάπτυξη όπως είναι το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε και την ποσότητα τροφής που καταναλώνουμε καθημερινά, καθώς τα νηστίσιμα εδέσματα είναι υψηλότερης θερμιδικής αξίας, γεγονός που μπορεί να μας οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Ένας καλός τρόπος για να μειώσουμε το αίσθημα της πείνας είναι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως είναι οι μπάρες δημητριακών.

Η Interasco σας εύχεται Καλή Σαρακοστή, βρισκόμενη κοντά σας με εξαιρετικές λύσεις για την υγεία σας.